Vikten av musik

De flesta håller säkert med om att musik är en viktig del av våra liv. Det gäller i många situationer. För att bevisa det kommer tre exempel; musik i spel, musik i film och musik vid träning.

Musik i spel

När ett spel har bra musik fängslar det spelaren och får en att vilja spela mer eftersom musiken hjälper till att höja stämningen. Ett exempel på ett spel med bra musik är Football Star. Spelet tillsammans med musiken får dig att känna det som om du befinner dig på en fotbollsarena i Brasilien.Andra exempel är de olika Guitar Hero-spelen. Tjusningen med dem är att det är spelaren själv som spelar gitarr, men om musiken man kan välja bland skulle vara dålig skulle inte spelet ha blivit en lika stor framgång. Grand Theft Auto 3 är unikt på det viset att musiken som hörs i spelet är omtyckt originalmusik och det har bidragit ännu mer till spelets popularitet.

Musik i film

Vad skulle en film vara utan musiken? Ibland tänker vi inte på den, men om den togs bort ur filmerna skulle upplevelsen bli en annan. Musiken får oss att känna de känslor som filmmakarna har avsett och beskriver stämningen. Hur vi till exempel ska se på huvudrollsinnehavarens promenad i en vacker skog avgörs helt och hållet av musiken. Otäck musik får oss att vänta på att något spännande ska hända. Musiken kan också göra en scen mer känslosam. Ett exempel på det är till exempel ”Everybody Hurts” i filmen ”When a Man Loves a Woman”.

Musik när du tränar

Du har säkert känt att det går mycket lättare att träna när du samtidigt lyssnar på musik. Musiken kan göra dig gladare och få dig mer motiverad vilket leder till att din träning förbättras. En förutsättning är att du tycker om musiken du lyssnar på. De flesta av oss blir piggare och får mer energi av lite snabbare musik och antagligen är det något som är medfött. Se bara på hur en ettåring börjar gunga när den får höra fartig musik. För bästa resultat bör takten på musiken anpassas efter typ av träning. Du kan hitta rekommenderade spellistor för träning på Iforms hemsida.

Erika Svensson