Vanliga klädkoder

Vanliga klädkoder

Vid fester och andra tillställningar kan det hända att det finns en medföljande klädkod som indikerar hur man bör komma klädd. Här tittar vi lite snabbt på vanligaste faktiskt betyder.

Att känna till klädkoderna är ett väldigt praktiskt sätt att komma rätt klädd till en fest eller tillställning, men tänk även på att det ofta finns utrymme för en personlig touch i många klädkoder.

Casual

Casual är det man anger när man vill att gästerna ska komma ledigt klädd. Satsar man bara på lite finare vardagskläder kommer man lätt passa in.

Kavaj

Kavaj är kanske den vanligaste klädkoden idag. Den ger ganska stor frihet för tolkning men i grunden brukar man säga att det är hel kostym för herrar och klänning, dräkt, kjol eller byxor med topp för damerna.

Mörk kostym

Mörk kostym är lite finare än kavaj och betyder precis som det låter att herrarna kommer i mörk kostym (mörkblå, mörkgrå eller svart). Damerna ska då ha mörk kostymklänning eller knälång kjol och eventuellt en jacka.

Smoking

Smoking blir den näst finaste klädkoden och här en det en mörkblå eller svart smoking med sidenslag på jackan som förväntas av herrarna. Damerna har i sin tur en smokingklänning, antingen lång eller kort, kjol eller byxor med top.

Frack

Frack är det mest högtidliga klädkoden vi har och kan även refereras till som just högtidsdräkt. Här är det helt enkelt en frack som gäller för herrarna och en lång aftonklänning eller balklänning för damerna.

rnn.yqe.